Skip to content

Snowboardleraar Opleiding

Word ook snowboardleraar!

Ben jij een snowboarder en wil je graag in de sneeuw werken als snowboardleraar? Volg dan een 10-daagse snowboardleraar opleiding met Snowsports! Nadat jij je Oostenrijkse Anwärter diploma behaald hebt, ben je officieel snowboardleraar en kun je gaan werken bij de tofste snowboardscholen in Oostenrijk en nog veel meer landen. Alle opleidingen van Snowsports worden uitgevoerd door Oostenrijkse ‘Staatliche Ausbilders’, dit zijn snowboarders met het hoogst haalbare diploma ter wereld en leren jouw alle skills en know how die je nodig hebt om snowboardleraar te worden. 

Wat is een snowboardleraar opleiding?

Wat is er inclusief?

Heb je een vraag? Neem gerust contact met ons op…

Snowboardleraar opleiding

Het programma van een opleiding is super gaaf en leerzaam. Je bent de hele dag bezig met snowboarden. Elke dag krijg je snowboardtraining waardoor jij een betere snowboarder wordt en je leert alles over de snowboard basics die jij aan jouw gasten moet leren. Na de training op de piste volg je verschillende theorie eenheden over snowboardmateriaal, organisatie en veiligheid. In de avonduren heb je tijd om nog even te studeren of lekker te chillen aan de bar. Op verschillende momenten zijn er coaches van Snowsports aanwezig om jou te helpen zo goed mogelijk te starten aan de examens. 

Anwärter Diploma

Het Oostenrijkse opleidingssysteem heeft wereldwijde erkenning. Als je alle onderdelen van de opleiding positief hebt afgerond mag je jezelf officieel Anwärter snowboardleraar noemen, dit is het eerste level van het opleidingssysteem. Met dit level kun je bijna overal ter wereld aan de slag als snowboardleraar. Dus ook op indoorrolbanen en indoorsneeuwbanen zoals SnowWorld. Na je Anwärter diploma, kun je starten met je Landes opleiding. Met dit diploma kun je lesgeven aan vergevorderde snowboarders.

Werken bij een snowboardschool

Snowboardles geven is geweldig! Je mag jouw passie overbrengen op anderen en je werkt in een geweldige omgeving. Je geeft vier uur per dag snowboardles en dan kun je zelf nog even boarden, what a job! Na jouw aanmelding krijg je een overzicht met de leukste snowboardscholen in Oostenrijk. 

TIP: stuur je motivatie en sollicitatie zo snel mogelijk op naar een aantal snowboardscholen en vergroot jouw kansen op werk!

Opleidingsprogramma

Alle dagen

– 09:00 – 14:00 de piste op

– 15:00 – 17:00 theorieles

– Na 19:00 studeren en ontspannen

– Theorie examen op dag 8

– Praktijk examen snowboarden op dag 9 en 10

Examenonderdelen

Praktijk
– Carven
– Slopestyle
Driftschwung mit Gewichtsverlagerung: bochten met gewichtsverplaatsing
Driftschwung mit Hochentlastung: bochten met actieve hoogbeweging

Lesgeef examen
Lehrauftritt: Een les geven aan je mede cursisten

Theorie
– Bewegingsleer
– Onderwijsleer
– Materiaalkunde
– Kinderonderwijs
– EHBO
– Beroepskunde
– Alpinkunde
– Engels

Geplande opleidingen

Geen evenementen gevonden!

Veelgestelde vragen

Hoe goed moet ik kunnen snowboarden?

Een goede richtlijn om in te schatten of je snowboard niveau voldoende is om te starten met de opleiding, doen we aan de hand van het aantal weken ervaring. Onze ervaring leert dat voor de meeste deelnemers geldt, dat 6-8 weken ervaring op de piste in de bergen al voldoende is om deel te nemen aan een Anwärter opleiding. Dit is natuurlijk geen garantie. Het zal voor de één makkelijk gaan dan voor de ander. Deelnemers met een sportieve achtergrond en die al ervaring hebben met (sport)instructies geven, kunnen met minder weken ervaring de opleiding ook positief afronden. Deelnemers met heel veel weken ervaring, kunnen juist weer de valkuil krijgen dat zij een verkeerde eigen stijl ontwikkeld hebben die afgeleerd moet worden.

Als snowboardleraar moet je gecontroleerde en ritmische, lange en korte bochten op een rode piste kunnen demonstreren tijdens het praktijkexamen. Ook worden er een aantal basis freestyle vaardigheden van je verwacht, zoals een ollie en een 180. En je moet ervaring hebben met de carve-techniek. Daarnaast moet je op het praktijkexamen nog twee basisbochten demonstreren.

Voel jij je vertrouwt en zelfverzekert op je snowboard, dan ben je er klaar voor!

Ben jij nog niet helemaal zeker of jouw snowboardniveau voldoende is? Volg dan een GRATIS proeftraining en krijg advies over jouw deelname!

Welke snowboard praktijkexamens zijn er?

De snowboarleraar praktijkexamens bestaan uit drie onderdelen:
1) ‘Schulefahren’, het demonstreren van basis snowboardtechnieken
2) ‘Eigen Können’, het demonstreren van gevorderde snowboardtechnieken
3) ‘Freestyle’, een aantal piste tricks, zoals ollie/nollie, tail manual, noseroll/tailroll, 180 en een aantal switch bochten.

– Alle praktijkonderdelen dienen positief afgerond worden.
– Er geldt een aanwezigheidplicht voor Alle praktijk en theorie.

Welk materiaal heb ik nodig voor de Snowboard opleiding?

Snowboardmateriaal
Wij raden je aan om deel te nemen met eigen snowboard en snowboardschoenen, daar ben je mee vertrouwd. Voor de start van de opleiding is het goed dit te waxen en slijpen.

Voor de opleiding raden we een allround of een allmountain snowboard aan. Je moet voornamelijk oefeningen doen voor beginnende snowboarders. Dus je materiaal moet niet te lang, niet te stijf en niet te zwaar zijn.

Snowboardkleding
Of je nu een winter of zomeropleiding volgt, je neemt altijd een complete wintersport uitrusting mee. Qua bovenkleding is het goed om drie lagen te dragen. Een eerste basislaag bestaande uit thermo-ondergoed en skisokken waarmee je droog en warm blijft. Een tweede laag is een isolerende laag die zorgt dat het warmte opslaat en transpiratie transporteerd. De derde laag bestaat uit een waterdichte laag en beschermt je tegen regen, sneeuw en wind.

Zorg ook voor goede handschoenen, je zult er goed aan doen om gedurende een opleiding of seizoen twee paar te hebben. Tevens kun je tijdens een zomeropleiding denken aan wat dunnere handschoenen. Goede materialen zijn een ‘must’ voor een snowboardleraar. Als je nog nieuwe materialen nodig hebt, kijk dan eens in onze webshop!

Tijdens alle opleidingen geldt een helmplicht!

Snowboard training | Snowworld

Snowsports Nederland organiseert voorafgaand aan een opleiding snowboardtrainingen in Snowworld Zoetermeer. Deze trainingen zijn ter voorbereiding op een snowboardleraar opleiding. Het tussentijds trainen voor de gedeelde opleiding. Of het trainen voor een praktijkherkansing.

Tijdens de vier uur durende snowboard training leggen we de focus op het verbeteren van jouw snowboardpositie en bochtritme. Dit doen we aan de hand van een aantal snowboard oefeningen en video-analyse waarin we elke bochtfase kritisch analyseren en gaan verbeteren. We trainen op de eigen vaardigheden en de basisbochten die gedemonstreerd moeten worden op de examens in Oostenrijk. En we trainen natuurlijk het onderdeel freestyle en de carve-techniek! Zo ga je goed voorbereid naar de opleiding of herkansing toe en vergroot jij jouw slagingskansen voor jouw Anwärter diploma!

Bekijk onze agenda wanneer alle trainingen plaatsvinden.

Wat houdt baanbemiddeling in voor snowboardleraren?

In de afgelopen jaren hebben wij een uitgebreid netwerk opgebouwd bij skischolen in Oostenrijk. De vraag naar snowboardleraren is echter lager dan naar skileraren, daarom bieden wij voor snowboardleraren baanbemiddeling. Er zijn altijd wel een aantal snowboardleraar vacatures, maar dit is een stuk beperkter. Probeer dus ook zelf contact op te nemen met verschillende skischolen of snowboardscholen! En als je ook kunt skiën, kun je ook een duaalleraar opleiding volgen. Daarmee vergroot jij je kans op werk aanzienlijk! Voor de baanbemiddeling hanteren wij wel een aantal belangrijke voorwaarden:

1) Diploma
Je moet je aanmelden voor de snowboardleraar opleiding en het Anwärter diploma halen.
2) Beschikbaarheid
Je moet tenminste beschikbaar zijn in het hoogseizoen (kerst en/of krokus) of voor het gehele seizoen (medio december tot en met medio maart).
3) C.V. + motivatiebrief in het Duits
Je moet uiterlijk een maand voor aanvang van het hoogseizoen een CV en motivatiebrief in het Duits met pasfoto aangeleverd hebben.
4) Taal
Je dient de Duitse taal naar behoren te beheersen. De skischool baas wilt je vaak van te voren even spreken door de telefoon en heeft het laatste woord.

Kan ik lesgeven bij een skischool en reizen begeleiden combineren?

Ja! Skischolen zijn in de vakantie periodes vaak heel erg druk, maar daarbuiten is het altijd wat rustiger. Deze rustige periodes zou je kunnen werken voor reisorganisaties zoals Husky. Zet dit in je mail met CV en motivatiebrief, dan gaan wij daarmee aan de slag!

Heb je nog vragen, kijk dan eens bij de veelgestelde vragen of stel ons gerust een vraag. Klik op data en prijzen hieronder om je aan te melden voor een informatiedag of gratis online webinar.