Skip to content

FAQ

Wil je alles te weten komen over hoe je skileraar of snowboardleraar kunt worden of weet je nog niet zeker of skileraar of snowboardleraar worden iets voor jou is? Kom dan naar één van onze informatiedagen in Snowworld Zoetermeer of connect met een Online Webinar!

Skileraar en snowboardleraar opleiding

Algemeen

Klachten en klachtenprocedure

Oplossen klacht

Vaak kunnen klachten het beste tijdens een persoonlijk (telefonisch of in persoon) worden besproken. We verzoeken daarom telefonisch contact op te nemen of een afspraak te maken. Als de klacht een bepaalde persoon betreft dan brengen we je daar graag mee in contact om tot een oplossing te komen. Lukt dit niet of wil je dit om een bepaalde reden niet dan kun je contact opnemen met Stefan Aalders (of mocht het haar functioneren betreffen dan Danny Kater of een onafhankelijke derde: een mediator van de Nederlandse skivereniging (www.nskiv.nl). Het oordeel van de onafhankelijke derde is bindend. Eventuele consequenties worden door Snowsports Nederland snel afgehandeld.

Formele schriftelijke klachtenprocedure
Is het probleem met een gesprek niet verholpen of leent de klacht zich volgens jou niet voor een gesprek, dan kun je de klacht formeel schriftelijk indienen per e-mail ter attentie van Stefan Aalders (of indien Stefan Aalders er zelf bij betrokken is ter attentie van Danny Kater of NskiV).

Verloop procedure
Stefan Aalders c.q. Danny Kater c.q. de mediator van NskiV zal de klacht zo spoedig mogelijk behandelen en met jou en de betrokkenen overleggen om tot een bevredigende oplossing te komen. Lukt het hen niet om binnen enkele dagen inhoudelijk te reageren, dan zal hij/zij in ieder geval binnen enkele dagen de ontvangst van de klacht bevestigen. In de meeste gevallen zal hij/zij ook contact met jou opnemen om te overleggen over de verdere stappen. Ook kan er om nadere toelichting of verdere informatie worden gevraagd. Doelstelling is om jouw klacht in ieder geval binnen vier weken af te handelen. Mocht dit uitlopen, dan wordt je over de reden daarvan geïnformeerd en ook verder op de hoogte gehouden van de voortgang van de procedure. Uiteraard ontvang je na afronding een schriftelijke bevestiging van de uitkomst van de procedure.

Overige aspecten klachtenregeling
Alle aspecten van de afhandeling van jouw klacht zullen worden vastgelegd. Uiteraard zal zorgvuldig en vertrouwelijk met de informatie worden omgegaan. In bepaalde situaties kan het noodzakelijk zijn om extern advies in te winnen bij professionele onafhankelijke instanties. Met het indienen van jouw formele klacht wordt jou daarom toestemming gevraagd om (kopieën van) relevante stukken ter beschikking te stellen aan die eventuele deskundigen. Zoals bij ons gebruikelijk vragen wij hen voor geheimhouding te tekenen.

Wat is een ‘Anwärter’ opleiding?

‘Anwärter’ staat voor ‘aspirant’ of ‘beginner’. Dit is dus je eerste level van het Oostenrijkse opleidingssyteem voor ski- en snowboardleraren. Met je Anwärter skileraar of snowboardleraar diploma ben je bevoegd om kinderen, beginners en licht gevorderden les te geven op de piste. Na het behalen van je Anwärter diploma zijn er nog twee vervolg levels: ‘Landes’ en ‘Staatlich’. Deze opleidingen vragen nog flink wat extra ervaring en vaardigheden. Het tempo gaat omhoog, je moet bijvoorbeeld door de reuzen-slalom gaan, en je leert veilig en verantwoord buiten de piste te gaan met je groep. Wil je hier meer over weten, kijk dan bij de Landes opleiding.

Voor wie is de Anwärter opleiding?

Ben jij een goede en gemotiveerde skiër of snowboarder? Wil jij jouw passie overbrengen aan andere mensen om ze een onvergetelijke ervaring te geven? Wil jij een seizoen (of een paar weekjes) lang in de sneeuw staan? Kun jij al deze vragen met ‘JA’ beantwoorden? Dan kun jij skileraar worden of snowboardleraar worden! Maar dan moet je wel eerst een Anwärter diploma halen.

Hoe meld ik mij aan voor een opleiding?

Aanmelden voor een skileraar of een snowboardleraar opleiding doe je via het aanmeldformulier op de website. Doorloop alle stappen, vul alle verplichte velden in en doe een aanbetaling. Jouw deelname aan de opleiding is nu zeker voor jou!

Hoe lang duurt de Anwärter opleiding?

In slechts tien dagen behaal jij al een Anwärter diploma. Je bent tien dagen lang van ‘s ochtends vroeg tot in de avond bezig met skiën en/of snowboarden, je leert veel eigen skivaardigheden bij als kennis over materialen, skitechnieken en lesgeven. TIP, maak van elke dag een samenvatting over wat er behandeld is, dan hoef je op het einde van de opleiding niet alles in één keer te leren. Het worden dus lange en intensieve dagen. Zorg dan ook dat je uitgerust en fit aan de opleiding begint!

Vanaf welke leeftijd kan ik starten met de Anwärter opleiding?

Voor de Anwärter opleiding geldt een minimum leeftijd van 16 jaar op de dag van de praktijkexamens. Een maximum leeftijd is er niet.

Wat gebeurt er als ik de opleiding niet haal?

Het is natuurlijk mogelijk dat je de opleiding niet in één keer positief afrondt, dan moet je voor één of meerdere onderdelen een herkansing doen. Je hoeft niet nog een keer de hele opleiding opnieuw te volgen, maar enkel de onderdelen te herkansen die je nog niet gehaald hebt. Als je een herkansing nodig hebt, meld je dit via de mail aan bij Snowsports Nederland. Je wordt dan geïnformeerd over de datum, tijdstip, locatie en kosten van de herkansing.

Wat goed is om te weten, is dat je in veel gevallen wel kunt werken voor de skischool. Doordat je de opleiding hebt gevolgd, mag je wel lesgeven aan kinderen in het kinderland. Je mag alleen nog niet zelfstandig de piste op met je groepje.

Praktijk

Van de deelnemers die het niet halen, is het vaak bij één van de praktijkonderdelen. Het ‘Schulefahren’ (de basisbochten) en/of het ‘Eigen Können’ (de gevorderde techniek) is dan nog niet voldoende. Hiervoor zul je dan nog extra moeten trainen voordat je mag starten aan de herkansing. Wij adviseren dan ook om deel te nemen aan onze Anwärter trainingen in Nederland of een twee daagse voorbereidingstraining in Oostenrijk.

Theorie

Elke theorievak dat geëxamineerd wordt, moet positief afgerond worden. Indien je voor één of meerdere vakken een onvoldoende haalt, moet je deze herkansen. Theorie herkansingen worden op een later tijdstip in Oostenrijk herkanst.

Lesgeven

Als je het onderdeel ‘lesegeven’ niet haalt, krijg je tijdens de opleiding nog een mogelijk op deze te herkansen. Indien dit na twee keer nog onvoldoende is, dan wordt deze op een later tijdstip in Oostenrijk herkanst.

Als je een herkansing nodig hebt, meld je dit via de mail aan bij Snowsports Nederland. Je wordt dan geïnformeerd over de datum, tijdstip, locatie, trainingen en kosten van de herkansing.

Hoe lang is het Anwärter diploma geldig?

Het Anwärter diploma blijft altijd geldig mits jij minstens één keer in de drie jaar lesgeeft.

Welke verschillende Anwärter opleidingen zijn er?

Er zijn verschillende opleidingen tot skileraar en snowboardleraar in de winter en in de zomer. Inhoudelijk zijn de opleidingen allemaal gelijk aan elkaar en worden uitgevoerd door Oostenrijkse ‘Ausbilders’ (opleiders) met het ‘Staatlich’ diploma. Alleen het moment in het jaar en de locatie verschillen hierin. Met alle opleidingen behaal jij je ‘Anwärter’ diploma en kun je bij de skischool in Oostenrijk werken.

Zomeropleidingen

Een voordeel van de zomeropleiding is dat deze plaatsvindt in de zomervakantie, je hebt dan dus alle tijd! Ook ben je sneller zeker van je baan als skileraar of snowboardleraar, dat is natuurlijk een prettig voordeel. De zomer opleidingen vinden plaats op de Hintertuxer Gletscher, deze gletscher is 365 per jaar geopend. Het weer is tijdens deze opleiding vaak goed, maar weersomstandigheden kunnen boven op de gletscher zeer wisselend zijn, houd daar rekening mee.

Gedeelde opleiding

De gedeelde opleiding is opgedeeld in twee delen en zowel voor aankomend skileraren als snowboardleraren. Deel 1 duurt vijf dagen en is in Snowworld Zoetermeer. Deel 2 duurt ook vijf dagen en is in Oostenrijk. Een groot voordeel is dat je tussen de twee delen extra tijd hebt om je goed voor te bereiden op de praktijk en theorie examens.

Winteropleidingen

In december en januari organiseren we ook twee Anwärter opleidingen. De opleiding in december is onze grootste opleiding, na het behalen van je Anwärter diploma ga je gelijk door met je nieuwe collega’s / vrienden naar de skischool en start het seizoen en je nieuwe avontuur! Wil je alleen in de krokusvakantie werken? Dan kun je nog een opleiding volgen in januari waarna je direct door kan naar de skischool.

Bekijk onze agenda wanneer de opleidingen exact plaatsvinden.

Kan ik tijdens de opleiding al een onderdeel herkansen?

Wij werken samen met twee Oostenrijkse skileraar verbanden. Het verband van Tirol en van Nieder Österreich. De laatste, de NOESLV, is iets coulanter dan Tirol. Wanneer jij je ‘Lehrauftritt’ niet voldoende uitvoert, krijg je vaak op de laatste dag nog een kans om dit te herkansen. Bij de theorieexamens mag je twee vakken mondeling herkansen aan het eind van de 10-daagse, om toch nog te kunnen slagen voor het Anwärter diploma.

Wat is het slagingspercentage?

Wij hebben de afgelopen jaren een slagingspercentage van ongeveer 92% opgebouwd voor al onze opleidingen!

Kan ik verbonden blijven aan Snowsports Nederland na de opleiding en het plaatsen bij een skischool?

Ja! Je kunt onze socials volgen voor leuke updates. Ook is onze ervaring dat we met iedere opleiding de Snowsports familie groter maken. Veel deelnemers hebben jaren later nog steeds contact met elkaar.

Mocht het jou leuk lijken om te gaan bloggen over jouw ervaringen als wintersporter, spreek ons dan even aan tijdens een opleiding of stuur ons een berichtje!

Begeleidt Snowsports Nederland opleidingen of geeft Snowsports Nederland de opleidingen?

Wij zorgen ervoor dat jij je zo goed mogelijk kunt focussen op de Oostenrijkse opleiding. De opleiding zelf wordt gegeven door Oostenrijkse Ausbilders. Met de begeleiders van Snowsports Nederland kun jij trainen voor de opleiding en de theorie bespreken tijdens de opleiding. Ook kun je de begeleiders alles vragen, zowel in het hotel als op de piste!

Ik weet nog niet zeker of ik mee kan, kan ik me wel al aanmelden voor een opleiding?

Indien jij nog niet zeker bent van deelname door bijvoorbeeld herkansingen of andere uitzonderlijke situaties kun jij je toch aanmelden. Neem even contact met ons op, dan kijken we samen naar een gepaste oplossing! Kijk ook even naar onze Algemene Voorwaarden.

Krijg ik mijn geld terug als ik toch nog iets moet doen voor school en daardoor niet mee kan?

Het kan gebeuren dat jij door omstandigheden toch niet mee kan doen met de opleiding. Bel ons even, dan kijken we samen naar een gepaste oplossing. Indien je gebruik maakt van de annuleringsbepaling kun je in de meeste gevallen kosteloos annuleren of verplaatsen.

Bekijk onze Algemene Voorwaarden voor meer informatie.

Klopt het dat in de zomer de pistes erg ijzig zijn op de gletcher

‘s Zomers ligt er natuurlijk minder sneeuw dan in de winter. Over het algemeen ligt er in juli nog een goed genoeg pak sneeuw om de Anwärter opleiding te kunnen doen. Het weer in juli kan ook erg wisselend zijn. Zo heb je de ene dag zon en sta je de andere dag ineens in een sneeuwbui.

Hoe groot zijn de groepen?

Wij proberen de groepen niet te groot te laten zijn. Meestal zit je met ongeveer 8 mensen in een groepje.

Welke theorievakken krijg ik?

De theorie bestaat uit verschillende vakken:
1) Bewegingsleer, welke bewegingen maak je bij verschillende skitechnieken?
2) Onderwijsleer, hoe organiseer je een leuke, leerzame en veilige skiles?
3) Materialkunde, alles over ski en snowboard materialen
4) Lesgeven aan kinderen, hoe geef je skiles aan kinderen?
5) Eerste hulp in wintersport
6) Beroepskunde, welke rechten en plichten heb jij als skileaar?
7) Natuur en milieu, welke impact heeft wintersport op het milieu?
8) Alpinkunde, dit gaat in op veiligheid, lawines, sneeuw en het weer
9) Engels, de kernbegrippen van het lesprogramma moet je ook in het engels toelichten
10) Toerisme, welke impact heeft toerisme op de omgeving?

– Niet elk onderdeel wordt geëxamineerd.
– Elk geëxamineerd onderdeel moet voldoende afgerond worden.
– Er geldt aanwezigheidsplicht bij de theorie en praktijk.

Skileraar opleiding

Hoe goed moet ik kunnen skiën?

Een goede richtlijn om in te schatten of je ski niveau voldoende is om te starten met de opleiding, doen we aan de hand van het aantal weken ervaring. Onze ervaring leert dat voor de meeste deelnemers geldt, dat 6-8 weken ervaring op de piste in de bergen al voldoende is om deel te nemen aan een Anwärter opleiding. Dit is natuurlijk geen garantie. Het zal voor de één makkelijk gaan dan voor de ander. Deelnemers met een sportieve achtergrond en die al ervaring hebben met (sport)instructies geven, kunnen met minder weken ervaring de opleiding ook positief afronden. Deelnemers met heel veel weken ervaring, kunnen juist weer de valkuil krijgen dat zij een verkeerde eigen stijl ontwikkeld hebben die afgeleerd moet worden.

Als skileraar moet je gecontroleerde en ritmische, lange en korte parallel bochten op een rode piste kunnen demonstreren op het praktijkexamen. Daarnaast moet je op het praktijkexamen nog twee basisbochten demonstreren.

Voel jij je vertrouwt en zelfverzekerd op je ski’s, dan ben je er klaar voor!

Ben jij nog niet helemaal zeker of jouw skiniveau voldoende is? Volg dan een GRATIS proeftraining en krijg advies over jouw deelname!

Welke praktijkexamens zijn er?

De skileraar praktijkexamens bestaan uit drie onderdelen:
1) ‘Schulefahren’, het demonstreren van basis skitechnieken
2) ‘Eigen Können’, het demonstreren van gevorderde skitechnieken
3) ‘Lehrauftritt’, een instructie opdracht waarbij je 20-30 minuten skiles geeft aan je eigen groepje

– Alle praktijkonderdelen dienen positief afgerond worden.
– Er geldt een aanwezigheidplicht voor alle praktijk en theorie.

Welk materiaal heb ik nodig voor de skileraar opleiding?

Materiaal
Wij raden je aan om deel te nemen met eigen ski’s, skischoenen en skistokken, daar ben je vertrouwd mee. Voor de start van de opleiding is het goed dit te waxen en slijpen.

Voor de opleiding raden we een allround of een allmountain ski aan. Je moet voornamelijk oefeningen doen voor beginnende skiërs. Dus je materiaal moet niet te lang, niet te stijf en niet te zwaar zijn.

Skikleding
Of je nu een winter of zomeropleiding volgt, je neemt altijd een complete wintersport uitrusting mee. Qua bovenkleding is het goed om drie lagen te dragen. Een eerste basislaag bestaande uit thermo-ondergoed en skisokken waarmee je droog en warm blijft. Een tweede laag is een isolerende laag die zorgt dat het warmte opslaat en transpiratie transporteerd. De derde laag bestaat uit een waterdichte laag en beschermt je tegen regen, sneeuw en wind.

Zorg ook voor goede handschoenen, je zult er goed aan doen om gedurende een opleiding of seizoen twee paar te hebben. Tevens kun je tijdens een zomeropleiding denken aan wat dunnere handschoenen. Goede materialen zijn een ‘must’ voor een skileraar. Als je nog nieuwe materialen nodig hebt, kijk dan eens in onze webshop!

Tijdens alle opleidingen geldt een helmplicht!

Kom ik in aanmerking voor de baangarantie?

In de afgelopen jaren hebben wij een uitgebreid netwerk opgebouwd bij skischolen in Oostenrijk. Daardoor kunnen wij voor skileraren baangarantie bieden. Daar hanteren wij wel een aantal belangrijke voorwaarden voor:

1) Diploma
Je moet je aanmelden voor een skileraar opleiding en je Anwärter diploma halen.
2) Beschikbaarheid
je dient tenminste beschikbaar te zijn in het hoogseizoen (Kerst en/of Krokus) of voor het gehele seizoen (medio december tot en met medio maart)
3) C.V. + motivatiebrief in het Duits
Je moet uiterlijk een maand voor aanvang van het hoogseizoen een CV en motivatiebrief in het Duits met pasfoto aangeleverd hebben.
4) Taal
Je dient de Duitse taal naar behoren te beheersen. De skischool baas wilt je vaak van te voren even spreken door de telefoon en heeft het laatste woord.

Snowboardleraar opleiding

Hoe goed moet ik kunnen snowboarden?

Een goede richtlijn om in te schatten of je snowboard niveau voldoende is om te starten met de opleiding, doen we aan de hand van het aantal weken ervaring. Onze ervaring leert dat voor de meeste deelnemers geldt, dat 6-8 weken ervaring op de piste in de bergen al voldoende is om deel te nemen aan een Anwärter opleiding. Dit is natuurlijk geen garantie. Het zal voor de één makkelijk gaan dan voor de ander. Deelnemers met een sportieve achtergrond en die al ervaring hebben met (sport)instructies geven, kunnen met minder weken ervaring de opleiding ook positief afronden. Deelnemers met heel veel weken ervaring, kunnen juist weer de valkuil krijgen dat zij een verkeerde eigen stijl ontwikkeld hebben die afgeleerd moet worden.

Als snowboardleraar moet je gecontroleerde en ritmische, lange en korte bochten op een rode piste kunnen demonstreren tijdens het praktijkexamen. Ook worden er een aantal basis freestyle vaardigheden van je verwacht, zoals een ollie en een 180. En je moet ervaring hebben met de carve-techniek. Daarnaast moet je op het praktijkexamen nog twee basisbochten demonstreren.

Voel jij je vertrouwt en zelfverzekert op je snowboard, dan ben je er klaar voor!

Ben jij nog niet helemaal zeker of jouw snowboardniveau voldoende is? Volg dan een GRATIS proeftraining en krijg advies over jouw deelname!

Welke snowboard praktijkexamens zijn er?

De snowboarleraar praktijkexamens bestaan uit drie onderdelen:
1) ‘Schulefahren’, het demonstreren van basis snowboardtechnieken
2) ‘Eigen Können’, het demonstreren van gevorderde snowboardtechnieken
3) ‘Freestyle’, een aantal piste tricks, zoals ollie/nollie, tail manual, noseroll/tailroll, 180 en een aantal switch bochten.

– Alle praktijkonderdelen dienen positief afgerond worden.
– Er geldt een aanwezigheidplicht voor Alle praktijk en theorie.

Welk materiaal heb ik nodig voor de Snowboard opleiding?

Snowboardmateriaal
Wij raden je aan om deel te nemen met eigen snowboard en snowboardschoenen, daar ben je mee vertrouwd. Voor de start van de opleiding is het goed dit te waxen en slijpen.

Voor de opleiding raden we een allround of een allmountain snowboard aan. Je moet voornamelijk oefeningen doen voor beginnende snowboarders. Dus je materiaal moet niet te lang, niet te stijf en niet te zwaar zijn.

Snowboardkleding
Of je nu een winter of zomeropleiding volgt, je neemt altijd een complete wintersport uitrusting mee. Qua bovenkleding is het goed om drie lagen te dragen. Een eerste basislaag bestaande uit thermo-ondergoed en skisokken waarmee je droog en warm blijft. Een tweede laag is een isolerende laag die zorgt dat het warmte opslaat en transpiratie transporteerd. De derde laag bestaat uit een waterdichte laag en beschermt je tegen regen, sneeuw en wind.

Zorg ook voor goede handschoenen, je zult er goed aan doen om gedurende een opleiding of seizoen twee paar te hebben. Tevens kun je tijdens een zomeropleiding denken aan wat dunnere handschoenen. Goede materialen zijn een ‘must’ voor een snowboardleraar. Als je nog nieuwe materialen nodig hebt, kijk dan eens in onze webshop!

Tijdens alle opleidingen geldt een helmplicht!

Kom ik in aanmerking voor de baanbemiddeling?

In de afgelopen jaren hebben wij een uitgebreid netwerk opgebouwd bij skischolen in Oostenrijk. De vraag naar snowboardleraren is echter lager dan naar skileraren, daarom bieden wij voor snowboardleraren baanbemiddeling. Er zijn altijd wel een aantal snowboardleraar vacatures, maar dit is een stuk beperkter. Probeer dus ook zelf contact op te nemen met verschillende skischolen of snowboardscholen! En als je ook kunt skiën, kun je ook een duaalleraar opleiding volgen. Daarmee vergroot jij je kans op werk aanzienlijk! Voor de baanbemiddeling hanteren wij wel een aantal belangrijke voorwaarden:

1) Diploma
Je moet je aanmelden voor de snowboardleraar opleiding en het Anwärter diploma halen.
2) Beschikbaarheid
Je moet tenminste beschikbaar zijn in het hoogseizoen (kerst en/of krokus) of voor het gehele seizoen (medio december tot en met medio maart).
3) C.V. + motivatiebrief in het Duits
Je moet uiterlijk een maand voor aanvang van het hoogseizoen een CV en motivatiebrief in het Duits met pasfoto aangeleverd hebben.
4) Taal
Je dient de Duitse taal naar behoren te beheersen. De skischool baas wilt je vaak van te voren even spreken door de telefoon en heeft het laatste woord.

Duaalleraar opleiding

Wat is een duaal opleiding?

Het Oostenrijkse opleidingssysteem heeft wereldwijde erkenning. Als je alle onderdelen van de opleiding positief hebt afgerond mag je jezelf officieel Anwärter skileraar én snowboardleraar noemen. Dit kunnen er niet veel! Met dit Anwärter level kun je bijna overal ter wereld aan de slag als skileraar. Met de duaalleraar opleiding ben je zestien dagen lang bezig met skiën en snowboarden! Het is een super leuk en leerzaam traject waarbij je alle ins & outs leert.

Verdien je meer als duaalleraar?

Als duaalleraar krijg je niet meer betaald. Je uurloon wordt bepaald op basis van jouw niveau (Anwärter, Landes 1, etc.) en jaren ervaring. Je hebt wel het voordeel van gegarandeerd en afwisselend werk.

Landesleraar opleiding

Wat is een Landes opleiding?

De ‘Landes’ opleiding is je tweede level van het Oostenrijkse opleidingssysteem. Met je Landes diploma ben je bevoegd om gevorderden en vergevorderden les te geven op de piste en buiten de piste (maar nog wel binnen het bereik van de liften van het skigebied). Tijdens deze opleiding wordt je techniek verder verfijnd en gaat het tempo flink omhoog. Er worden dus meer eisen aan jouw vaardigheden gesteld!

De Landes skileraar opleiding bestaat uit drie opleidingen: Landes 1, Landes 2 en een Alpinkurs. Tijdens deze opleiding ga je veel buckels skiën en offpiste. Verder leer je nog meer over Schulefahren en de Giant Slalom (GS).

De Landes snowboardleraar bestaat uit twee opleidingen: Landes en een Alpinkurs. Tijdens deze opleiding ga je veel freestylen en offpiste. Verder leer je nog veel meer over Schulefahren en de Giant Slalom (GS).

Voor een Landes opleiding moet je in het bezit van van een lawine uitrusting: pieper, sonde en schep.

Met welke opleiding ga ik offpiste?

Vanaf je Landes ga trainen op ‘Gelände’, offpiste. Voor skiërs krijg je bij Landes 1 al stukken buiten de piste en ga je buckels skiën. Bij de Alpinkurs ga je daadwerkelijk de bergen in en leer je alles wat je moet weten om groepen les te geven buiten de piste.

Kijk eens bij de Landes opleiding voor meer informatie!

Wanneer kan ik de Landes opleiding doen?

De Landes opleiding is voor Anwärter skileraren en snowboardleraren die nog beter willen worden, nog harder willen gaan en nog veel meer willen leren over skiën of snowboarden!

Nadat jij je Anwärter diploma hebt behaald, moet je tenminste drie weken les geven bij de skischool voordat je kunt beginnen aan deze opleiding. Als je daarna graag meer wilt leren en betere groepen wilt lesgeven én meer wilt verdienen, kun jij je aanmelden voor de Landes opleiding.

Hoe lang duurt de Landes opleiding?

Een Landes ski opleiding bestaat uit drie delen:
Landes 1 duurt tien dagen
Landes 2 duurt tien dagen
Alpinkurs van zeven dagen
Elk deel wordt afgerond met theorie- en praktijkexamens.

Voor snowboarders is het traject korter, dit bestaat uit:
Landes van tien dagen
Alpinkurs van zeven dagen

De Landes opleiding wordt verspreidt door het winterseizoen georganiseerd. Neem contact op met ons om te vragen wanneer dit is!

Welke extra vaardigheden moet ik hebben?

Tijdens de Landes opleiding gaat het niveau en tempo flink omhoog. Je moet ervaring hebben met de Giant Slalom (GS), buckels en off-piste. Ook zul je alle technieken van het ‘Schulefahren’ nog beter uit moeten voeren.

Voor snowboarders geldt ook dat het niveau en tempo flink omhoog gaat. Je moet ervaring hebben met off-piste en de Giant Slalom (GS). Ook zul je alle technieken van het ‘Schulefahren’ nog beter uit moeten voeren. En uiteraard worden er meer freestyle technieken van je verwacht. Denk aan een easy/medium line kicker springen (met grab), een 50-50 op een box, ollies, nollies, tail press, nose press, switch bochten, noseroll, tailroll en backside en frontside 180’s.

Welk materiaal heb ik nodig voor de Landes opleiding?

Omdat je met de Landes opleiding ook off-piste gaat, is een lawinepieper, schep en sonde verplicht om bij je te dragen. Daarnaast kun je denken aan speciale off-piste ski’s / snowboard, race ski’s / snowboard of een freestyle snowboard. Je kunt wat stijfer, langer en zwaarder materiaal nemen om op hogere snelheid nog controle te houden.

Bij alle opleidingen geldt een helmplicht!

Voorbereiding

Informatiedag

Kan ik de presentatie van de informatiedag/webinar ergens terugvinden?

Na afloop van een informatiedag of webinar sturen wij de presentatie per mail naar jou op. Let er goed op dat je een juist e-mailadres invult bij het aanmelden voor een event.

Is de gratis proeftraining voor skiërs en snowboarders?

Ja, de proeftraining in SnowWorld Zoetermeer is voor zowel skiërs als snowboarders. Zo krijg jij gelijk een beeld van de opleiding en jouw eigen niveau.

Trainingen

Ski training | Snowworld

Snowsports Nederland organiseert voorafgaand aan een opleiding skitrainingen in Snowworld Zoetermeer. Deze trainingen zijn ter voorbereiding op een skileraar opleiding. Het tussentijds trainen voor de gedeelde opleiding. Of het trainen voor een praktijkherkansing.

Tijdens de vier uur durende ski training leggen we de focus op het verbeteren van jouw skipositie en bochtritme. Dit doen we aan de hand van een aantal ski oefeningen en video-analyse waarin we elke bochtfase zullen analyseren en gaan verbeteren met tips en tricks. We trainen op de eigen vaardigheden en de basisbochten die gedemonstreerd moeten worden op de examens in Oostenrijk. Zo ga je goed voorbereid naar de opleiding of herkansing toe en vergroot jij jouw slagingskansen voor jouw Anwärter diploma!

Bekijk onze agenda wanneer alle trainingen plaatsvinden.

Snowboard training | Snowworld

Snowsports Nederland organiseert voorafgaand aan een opleiding snowboardtrainingen in Snowworld Zoetermeer. Deze trainingen zijn ter voorbereiding op een snowboardleraar opleiding. Het tussentijds trainen voor de gedeelde opleiding. Of het trainen voor een praktijkherkansing.

Tijdens de vier uur durende snowboard training leggen we de focus op het verbeteren van jouw snowboardpositie en bochtritme. Dit doen we aan de hand van een aantal snowboard oefeningen en video-analyse waarin we elke bochtfase kritisch analyseren en gaan verbeteren. We trainen op de eigen vaardigheden en de basisbochten die gedemonstreerd moeten worden op de examens in Oostenrijk. En we trainen natuurlijk het onderdeel freestyle en de carve-techniek! Zo ga je goed voorbereid naar de opleiding of herkansing toe en vergroot jij jouw slagingskansen voor jouw Anwärter diploma!

Bekijk onze agenda wanneer alle trainingen plaatsvinden.

Ski training | Oostenrijk

Snowsports Nederland organiseert voorafgaand aan een skileraar opleiding een twee daagse skitraining. Je reist twee dagen eerder naar Oostenrijk toe en krijgt de mogelijkheid om alvast even te wennen aan de sneeuw en je materiaal. Onze ervaring heeft geleerd dat het voor Nederlandse deelnemers erg goed is om even lekker in te kunnen skiën. Bovendien krijg je training van een Nederlandstalige skitrainer die de skipositie en skitechnieken met je behandeld. Je krijgt twee dagen een vier uur durende skitraining, we leggen de focus op het verbeteren van jouw skipositie en bochtritme. Dit doen we aan de hand van een aantal ski oefeningen en video-analyse waarin we elke bochtfase zullen analyseren en gaan verbeteren met tips en tricks. We trainen op de eigen vaardigheden en de basisbochten die gedemonstreerd moeten worden op de examens in Oostenrijk. Zo ga je goed voorbereid naar de opleiding toe en vergroot jij jouw slagingskansen voor jouw Anwärter diploma!

Bekijk onze agenda wanneer alle trainingen plaatsvinden.

Snowboard training | Oostenrijk

Snowsports Nederland organiseert voorafgaand aan een snowboardleraar opleiding een twee daagse snowboardtraining. Je reist twee dagen eerder naar Oostenrijk toe en krijgt de mogelijkheid om alvast even te wennen aan de sneeuw en je materiaal. Onze ervaring heeft geleerd dat het voor Nederlandse deelnemers erg goed is om even lekker in te kunnen boarden. Bovendien krijg je training van een Nederlandstalige snowboardtrainer die de snowboardpositie en snowboardtechnieken alvast met je doorneemt. Je krijgt twee dagen een vier uur durende snowboardtraining, we leggen de focus op het verbeteren van jouw snowboardpositie en bochtritme. Dit doen we aan de hand van een aantal snowboard oefeningen en video-analyse waarin we elke bochtfase zullen analyseren en gaan verbeteren met tips en tricks. We trainen op de eigen vaardigheden (freestyle en carve-techniek) en de twee basisbochten die gedemonstreerd moeten worden op de examens in Oostenrijk. Zo ga je goed voorbereid naar de opleiding toe en vergroot jij jouw slagingskansen voor jouw Anwärter diploma!

Bekijk onze agenda wanneer alle trainingen plaatsvinden.

Online Duits cursus

Hoe goed moet mijn Duits zijn?

Alle skileraar opleidingen en snowboardleraar opleidingen worden door Oostenrijkse opleiders gegeven. In Oostenrijk praten ze Duits met een dialect, basiskennis van de Duitse taal is dus nodig. Gelukkig kun je je hier goed op voorbereiden met Snowsports. Het meest belangrijke is dat je de taal kunt verstaan, je kunt je hier op voorbereiden door het Duitse nieuws eens te volgen of naar een Duitse tekenfilm te kijken. Naast luisteren, moet je ook kunnen spreken, jezelf voorstellen en wat ‘small talk’ is voldoende. Je moet namelijk voor de groep gaan staan en dan een les geven als examenopdracht. Tijdens de theorie behandel je stof uit een leerboek, je zult dus ook moeten lezen en de antwoorden op het examen in het Duits opschrijven. Dit wordt op inhoud beoordeeld, een grammaticaal foutje is dus helemaal niet erg.

Snowsports heeft een Online Duits cursus waarbij we ingaan op vaktermen en de basiskennis van het Duits verstaan, spreken, lezen en schrijven. Iedereen die graag zijn of haar Duitse taalkennis wilt verbeteren, adviseren wij deze taalcursus te volgen!2

Kan ik nog meer doen dan alleen de Online Duits cursus?

Een klassiek Duits gezegde luidt “üben macht den Meister.” Oftewel oefening baart kunst. Je kunt bijvoorbeeld het Duitse nieuws gaan volgen of naar een Duitse tekenfilm te kijken. Sommigen kiezen er zelfs voor om Duitse series te kijken.

Hoe lang duurt de Online Duits cursus?

Je kunt de Online Duits Cursus helemaal in je eigen tijd doen. Je kunt een paar dagen een uurtje inplannen en dan ben je al een heel eind!

Materiaal

Kan ik mijn materiaal beter kopen of huren?

Het is eigenlijk een investering die je doet. Ga jij voor een heel seizoen ski’s of een snowboard huren, dan kost dat je klauwen met geld. Een paar ski’s of een snowboard kun je al gauw twee á drie seizoenen mee doen. Wij raden daarom aan om te investeren in een goede ski of snowboard.

Je eigen ski- of snowboardschoenen hebben is een must. Bedenk je even dat je soms lange dagen op die schoenen moet lopen. Dan is het fijn als deze goed zitten. Laat je nieuwe ski- en snowboard schoenen in een oven gevormd worden naar je voet. Veel mensen hebben ook een zooltje in hun schoen voor een extra goede aansluiting.

Je kunt altijd even contact opnemen met ons voor persoonlijk advies.

Waar kan ik het beste mijn materiaal kopen?

Door de jaren heen zijn wij meerdere samenwerkingen aangegaan. Je kunt langsgaan bij MK skiservice in Bilthoven of kijk eens op de website van onlineskishop.nl, hier krijg 15% korting via Snowsports Nederland.

Tijdens de opleiding

Locaties

Skileraar opleiding | Kitzbüheler Alpen | december

De skileraar opleiding in december vindt plaats in de Kitzbüheler Alpen, deze skiregio ligt helemaal in het oosten van Tirol. We verblijven in hotel Fischer, dit hotel ligt in het pittoreske dorpje Sankt Johann in Tirol. De opleiding start in het begin van december, het is dan nog lekker rustig op de piste en je hoeft niet lang te wachten bij de lift. Aan deze opleiding doen altijd de meeste deelnemers mee, omdat dit direct aansluit op de kerstvakantie. Na het behalen van je Anwärter diploma ga je dan direct door naar jouw nieuwe skischool om een mooi avontuur te starten!

Bekijk onze agenda wanneer deze opleiding exact plaatsvindt.

Snowboardleraar opleiding | Fieberbrunn | december

De snowboardleraar opleiding in december vindt plaats in Fieberbrunn, dit skigebied is sinds 2016 aangesloten bij het populaire skigebied van Saalbach – Hinterglemm – Leogang en staat bekend om haar freeride mogelijkheden. Je verblijft in het luxe hotel Alpine Resort direct aan de piste gelegen. De opleiding start in het begin van december, het is dan nog rustig en je hoeft niet te wachten voor de lift en hebt alle ruimte op de piste om te trainen. Aan deze opleiding doen altijd veel deelnemers mee, omdat dit direct aansluit op het hoogseizoen. Na het behalen van je Anwärter diploma ga je dan ook direct door naar jouw nieuwe snowboardschool om een mooi avontuur te starten.

Bekijk in onze agenda wanneer deze opleiding exact plaatsvindt.

Ski + Snowboardleraar | Hintertuxer Gletscher | Zomer

De skileraar en snowboardleraar opleiding in de zomer vindt plaats op de Hintertuxer gletscher op 3250 meter. Dit is de enige gletscher ter wereld die het hele jaar toegankelijk blijft voor fanatieke wintersporters. Er zijn gedurende dit tijdstip in het jaar voornamelijk wedstrijdskiërs en een paar ‘verdwaalde’ toeristen. Je hoeft dus niet lang te wachten bij de liften en je hebt alle ruimte op de piste om te trainen op de praktijkonderdelen. Op de gletscher kunnen de weersomstandigheden zeer wisselend zijn, zelfs op één dag kan je zon, sneeuw, regen, wind en bliksem meemaken. Ook al vindt de opleiding plaats in de zomer, moet je je gehele wintersportuitrusting meenemen en extra goed aan zonnebrandcrème denken, zelfs al is het bewolkt komen de UV-stralen hier alsnog doorheen. In de zomer skiën of snowboarden is een unieke ervaring en zal je zeker de rest van je leven bij blijven!

Bekijk onze agenda wanneer deze opleidingen exact plaatsvinden.

Opleidingsprogramma

Hoe ziet het opleidingsprogramma eruit?

Iedere dag ga je als eerst de piste op voor praktijktraining. Je oefent dan de basis technieken en verbetert je eigen vaardigheden. Natuurlijk leer je ook hoe je skiles geeft aan beginnende en licht gevorderde skiërs of snowboarders. Na het skiën of snowboarden heb je theorie, hier leer je nog meer over lesgeven, methodiek, didactiek en bewegingsleer. Na de theorie is het diner en in de avond kun je dan de behandelde praktijk en theorie nog bestuderen. Dit kun je zelfstandig of samen doen in de studieruimte, op je slaapkamer of gezellig in de bar. Gedurende de hele opleiding is er begeleiding aanwezig om de praktijk en theorie ook in het Nederlands te behandelen. Ter voorbereiding op het theorie examen is er nog een proefexamen. En voor de praktijk examens geven wij nog een aantal belangrijke tips. Zo ga je goed voorbereid naar de examens toe!

Je hebt 9 dagen training op de piste van 4,5 uur
Je hebt 27 theorie eenheden van 45 minuten

Houd er rekening mee dat een opleidingsprogramma kan verschillen, afhankelijk van het moment in het seizoen, de locatie en natuurlijk speelt het weer een belangrijke rol.

Worden de theorie examens in het Duits afgenomen?

Ja, de gehele opleiding is in het Duits. Daarmee dus ook de theorie examens. Ze letten bij het nakijken niet zozeer op jouw grammatica. Het gaat er vooral om dat je alles weet en begrijpt. Mocht je het antwoord een keer niet weten in het Duits, dan mag je het soms ook nog in het Engels opschrijven. Zolang jouw Ausbilder maar begrijpt wat je opschrijft.

Krijgen we tips en tricks om het voor kinderen en volwassenen zo leuk/leerzaam mogelijk te maken?

Tijdens de opleiding ga je veel oefeningen doen die jij zometeen ook met jouw lesgroepen kunt gaan doen. Ook ga je een dag Kinderunterricht doen. Je gaat dan allemaal oefeningen en spelletjes doen voor kinderen. Als je graag meer oefeningen wilt weten, kun je ons altijd om tips vragen. Als jij de beweging en de techniek goed begrijpt, zou je ook zelf oefeningen kunnen gaan bedenken voor tijdens je eigen lessen.

Werken in Oostenrijk

Hoe meld ik mij aan voor werk bij de skischool?

Snowsports Nederland helpt je met het vinden van werk bij de skischool! Voor skiërs hebben we zelfs baangarantie en voor snowboarders bieden we baanbemiddeling, dit omdat er voor snowboarders minder werk is. Wij hanteren de volgende belangrijke voorwaarden voor baangarantie en baanbemiddeling!

1) Diploma
Je moet je aanmelden voor een Anwärter opleiding en de opleiding positief afronden.
2) Beschikbaarheid
Je dient tenminste beschikbaar te zijn in het hoogseizoen (kerst en/of krokus) of voor het gehele seizoen (medio december tot en met medio maart)
3) C.V. + motivatiebrief in het Duits
Je dient uiterlijk een maand voor aanvang van het hoogseizoen een CV met pasfoto en Duitse motivatiebrief aangeleverd te hebben.
4) Taal
Je dient de Duitse taal naar behoren te beheersen. De skischool baas wilt je vaak van te voren even spreken door de telefoon en heeft het laatste woord.

Kan ik ook alleen in de vakanties lesgeven?

Bij de skischolen zijn vakantieperiodes altijd het drukst. Skischolen hebben in die periode dus extra mensen nodig. Wanneer jij alleen in de vakantieperiodes kan werken in Oostenrijk, dan komt goed uit voor de skischolen!

Hoeveel verdien ik bij de skischool?

Een belangrijke vraag natuurlijk! Het loon van een startende skileraar of snowboardleraar is, naast je opleidingsniveau, afhankelijk van een aantal andere factoren die kunnen verschillen per skischool en skigebied. Als eerste is je uurloon van belang. Als 1ste jaars Anwärter skileraar of snowboardleraar verdien je op basis van €10,- per uur met een 24-urige werkweek €960,- netto per maand. Indien je je Landes-diploma behaald, zul je ongeveer €12,50 per uur gaan verdienen.

Als tweede is het aantal gewerkte uren in de maand van belang. In het hoogseizoen werk je 6 dagen per week, 4-6 uur per dag, 4 uur per dag groepslessen en je kan vaak nog 1-2 uur per dag privé-lessen geven. In het laagseizoen werk je zeer waarschijnlijk wat minder dagen of wat minder uren per week. Naast deze twee punten spelen je huisvestingskosten ook een belangrijke rol voor wat je over houdt in de maand. Daarnaast kun je ook uitzoeken of er in het skigebied skileraarprijzen gelden om te lunchen en of er skilerarenbier is in de après-ski.

En wat je natuurlijk niet moet vergeten is de onvergetelijke (en dus onbetaalbare) ervaring die je er voor terug krijgt!

Wat kan ik van de woonruimte verwachten bij de skischool?

De skischool verzorgt een woonruimte tegen een vergoeding. De woning of het skilerarenhuis deel je vaak met een aantal of meerdere collega’s. Als je bij een grote skischool komt te werken, dan kunnen er tot wel 50 skileraren in een appartementencomplex wonen. Werk je bij een kleinere skischool, dan krijg je een woonruimte met een aantal collega’s in een Gasthaus. In beide gevallen deel je de algemene ruimtes zoals een huiskamer, keuken en badkamer. Je kunt dit wel een beetje vergelijken met een studenten woning. Maar dan zit je wel in een gezellig wintersport dorpje tussen de bergen!

In sommige gevallen zijn er ook mogelijkheden om een 1-persoonskamer te krijgen. Dit dien je dan aan te geven bij je sollicitatie.

Hoe ziet een werkweek bij de skischool eruit?

Een werkweek bij de skischool start op zondag en duurt tot en met vrijdag. Voor groepslessen werk je 2 x 2 uur per dag, van bijvoorbeeld 10:00 – 12:00 uur en 13:00 – 15:00 uur. Voordat de groepslessen beginnen dien je al aanwezig te zijn om mee te helpen het kinderland op te bouwen, mee te doen aan een skileraren training of snowboardleraren training, sneeuw te scheppen nadat er verse sneeuw is gevallen of met andere klusjes. Ook kun je als Anwärter leraar privélessen geven voor of na de groepslessen en extra bijverdienen. Na afloop van elke werkdag is het belangrijk om je daadwerkelijk gewerkte uren af te melden en te laten ondertekenen!

Elke skischool hanteert eigen werktijden afhankelijk van het seizoen en heeft eigen regels voor aanwezigheid en werkzaamheden. Dit wordt je allemaal uitgelegd zodra je aankomt bij de skischool.

Hoe ziet een seizoen bij de skischool eruit?

Het weer en de ligging spelen een belangrijke rol voor de duur van een winterseizoen van een skischool. Een skigebied tot 2000 meter heeft een aanzienlijk korter seizoen dan een gletschergebied dat tot over de 3000 meter gaat.

Veruit de meeste skischolen en skigebieden bevinden zich bij bergen die tot een hoogte van 2000 – 2500 meter gaan, hier is het seizoen van medio december tot en met medio maart en duurt dus drie maanden. Een seizoen van een skischool bij een gletschergebied kan al starten in herfstvakantie in oktober en gaat door tot en met de meivakantie en duurt dus zes maanden.

Een seizoen bij de skischool bestaat uit verschillende seizoenen:
Voorseizoen of laagseizoen: alle weken voor de kerstvakantie
Hoogseizoen: kerstvakantie, krokusvakantie (is vaak de hele maand februari), pinksteren
Tussenseizoen of laagseizoen: alle weken tussen kerst en krokus
Naseizoen of laagseizoen: alle weken na de krokus (op pinksteren na)

In het hoogseizoen is er voor skileraren vrijwel gegarandeerd werk. In de overige seizoen moet je rekening houden dat er niet altijd even veel werk is.

Wat kan ik van skiles geven verwachten?

Skiles geven is natuurlijk super leuk! Je mag jouw passie over brengen op anderen en je werkt een heel seizoen lang in een prachtige omgeving. In het begin is het natuurlijk nog wel even spannend en wennen, het is natuurlijk allemaal nieuw, ook al ben je zelf al heel vaak op wintersport geweest. Maar als je eenmaal een aantal gasten hebt leren skiën, is de waardering die je daarvoor terugkrijgt onbetaalbaar!

Je kunt verschillende soorten skiles geven, ofwel krijgen van de skischool. Je kunt dit zelf aangeven waar je voorkeur naar toe gaat. De skischool deelt groepen in op verschillende manieren, als eerste wordt er op leeftijdscategoriën ingedeeld, zo kun je lesgeven aan kleine kinderen in het kinderland, aan wat ‘oudere’ kinderen of volwassenen.

Ook het niveau is een belangrijke indeling, als Anwärter skileraar zul je voornamelijk beginners en licht gevorderden skiërs lesgeven. Beginners hebben echt nog helemaal nooit op ski’s gestaan en licht gevorderde skiërs hebben dit al wel eens gedaan, die hoeven dus niet alle eerste stapjes te herhalen. Om gevorderden en vergevorderden les te geven zul je je Landes diploma moeten halen.

Daarnaast zijn er nog twee soorten skiles binnen de skischool. In het begin zul je alleen op groepslessen ingedeeld worden, als blijkt dat je dit goed afgaat, kun je ook privé-lessen toegewezen krijgen. Bij privé-lessen zul jij al wat ervaring moeten hebben in skiles geven.

Bij het geven van skiles gelden een aantal basisprincipes. Zo moet je veel geduld hebben en mensen de tijd geven om te wennen aan de materialen en skitechnieken. Skiën leer je niet in 1 dag en vraagt veel oefening. Ook zul je een leuke, leerzame en afwisselde skiles moeten geven dat voor iedereen geldt. Dit leer je natuurlijk allemaal tijdens een 10-daagse opleiding! Heb jij er al zin in!?

Krijg ik een skipas van de skischool?

Als jij je Anwärter diploma behaald ben je officieel skileraar of snowboardleraar. Met dit diploma kan de skischool jouw aanmelden bij één van de Oostenrijkse skilerarenverbanden. Zodra dit gebeurd is, krijg jij een skipas van de skischool! Deze skipas krijg je in zijn geheel of gedeeltelijk. Dit is per skischool verschillend en afhankelijk voor hoelang jij bij een skischool gaat werken. Zodra jij je hebt opgegeven voor een opleiding en jij weet waar en voor hoelang je wilt werken, kunnen wij je dit exact vertellen.

Krijg ik een skilerarenpak van de skischool?

Als jij je Anwärter diploma behaald ben je officieel skileraar of snowboardleraar. Met dit diploma kan de skischool jouw aanmelden bij één van de Oostenrijkse skilerarenverbanden. Zodra dit gebeurd is, krijg jij een skilerarenpak van de skischool! Voor een skilerarenpak moet je een borg betalen die je na het seizoen of na jouw laatste werkdag weer terugkrijgt. Dit klinkt misschien allemaal heel officieel en als een hoop geregel, maar zo is het nou eenmaal in Oostenrijk bij wet bepaald. Jij mag alleen maar in een skilerarenpak met de naam van de skischool erop lesgeven. Een skilerarenpak dragen doe je dan ook met trots!

Kan ik de hele winter werken?

Wanneer jij met je skischool afspreekt dat je een heel seizoen wilt werken, dan ga je een overeenkomst aan. Zij moeten er dan voor zorgen dat je werk hebt. In de laagseizoenen kan dit nog wel eens minder zijn dan in de hoogseizoenen. In deze extra vrije tijd zou je met vrienden en familie af kunnen spreken of lekker bijkomen van de drukke weken. Mocht je alleen maar willen werken, dan kun je kijken of je voor een reisorganisatie als begeleider kunt werken. Sommigen gaan op zoek naar een bijbaantje in de horeca.

Kan ik zelf kiezen of ik volwassenen of kinderen lesgeef?

In principe bepaald jouw skischool of je lesgeeft aan kinderen of volwassenen. Je kunt uiteraard altijd je voorkeur aangeven. Wanneer iedereen aangeeft kinderen les te willen geven, dan kan het zijn dat je toch volwassenen les gaat geven natuurlijk. Hier wordt vaak nog wel in doorgewisseld.

Hoe lang duurt een heel seizoen?

Het seizoen is altijd sneller voorbij dan je denkt helaas. Meestal begint het seizoen begin December met de laatste voorbereidingen en gaat het echt los vanaf de kerstvakantie. De laatste maand/weken zijn altijd het leukst. Dan is er tijd om zelf de piste op te gaan en met je collega’s leuke dingen te doen. Vaak is april wel de laatste maand met allerlei feesten om het eind van het seizoen te ‘vieren.’

Wat houdt baangarantie in voor skileraren?

In de afgelopen jaren hebben wij een uitgebreid netwerk opgebouwd bij skischolen in Oostenrijk. Daardoor kunnen wij voor skileraren baangarantie bieden. Daar hanteren wij wel een aantal belangrijke voorwaarden voor:

1) Diploma
Je moet je aanmelden voor een skileraar opleiding en je Anwärter diploma halen.
2) Beschikbaarheid
je dient tenminste beschikbaar te zijn in het hoogseizoen (Kerst en/of Krokus) of voor het gehele seizoen (medio december tot en met medio maart)
3) C.V. + motivatiebrief in het Duits
Je moet uiterlijk een maand voor aanvang van het hoogseizoen een CV en motivatiebrief in het Duits met pasfoto aangeleverd hebben.
4) Taal
Je dient de Duitse taal naar behoren te beheersen. De skischool baas wilt je vaak van te voren even spreken door de telefoon en heeft het laatste woord.

Geldt de baangarantie voor zowel grote als kleine skischolen?

Ja, als jij graag bij een kleine skischool wilt werken gaan wij daarvoor zorgen. Voor alle skischolen geldt wie het eerst komt wie het eerst maalt, dus zorg ervoor dat je op tijd aangeeft naar welke skischool jij zou willen óf neem zelf alvast contact op met een skischool.

Wat houdt baanbemiddeling in voor snowboardleraren?

In de afgelopen jaren hebben wij een uitgebreid netwerk opgebouwd bij skischolen in Oostenrijk. De vraag naar snowboardleraren is echter lager dan naar skileraren, daarom bieden wij voor snowboardleraren baanbemiddeling. Er zijn altijd wel een aantal snowboardleraar vacatures, maar dit is een stuk beperkter. Probeer dus ook zelf contact op te nemen met verschillende skischolen of snowboardscholen! En als je ook kunt skiën, kun je ook een duaalleraar opleiding volgen. Daarmee vergroot jij je kans op werk aanzienlijk! Voor de baanbemiddeling hanteren wij wel een aantal belangrijke voorwaarden:

1) Diploma
Je moet je aanmelden voor de snowboardleraar opleiding en het Anwärter diploma halen.
2) Beschikbaarheid
Je moet tenminste beschikbaar zijn in het hoogseizoen (kerst en/of krokus) of voor het gehele seizoen (medio december tot en met medio maart).
3) C.V. + motivatiebrief in het Duits
Je moet uiterlijk een maand voor aanvang van het hoogseizoen een CV en motivatiebrief in het Duits met pasfoto aangeleverd hebben.
4) Taal
Je dient de Duitse taal naar behoren te beheersen. De skischool baas wilt je vaak van te voren even spreken door de telefoon en heeft het laatste woord.

Kan ik lesgeven bij een skischool en reizen begeleiden combineren?

Ja! Skischolen zijn in de vakantie periodes vaak heel erg druk, maar daarbuiten is het altijd wat rustiger. Deze rustige periodes zou je kunnen werken voor reisorganisaties zoals Husky. Zet dit in je mail met CV en motivatiebrief, dan gaan wij daarmee aan de slag!

Kan ik met mijn Anwärter ook lesgeven in andere landen?

De Oostenrijkse ‘Anwärter’ wordt wereldwijd erkend als één van de beste opleidingen. Met je Anwärter diploma kun je overal ter wereld aan de slag gaan als skileraar.

Kan ik tijdens het seizoen overstappen naar een andere skischool?

Overstappen naar een andere skischool gebeurt vrijwel niet tijdens een seizoen. We zien dat nieuwe skileraren bijna altijd een super goede klik hebben bij hun skischool. Vaak willen ze daardoor daar blijven. Ook is het voor skischolen lastig. Zij kopen een liftpas voor jou, die ze weg kunnen gooien als jij ineens naar een andere skischool zou gaan.

Helaas komt het heel afentoe voor dat het niet klikt tussen jou en de skischool. Probeer in dat geval eerst het gesprek aan te gaan met jouw skischool. Mocht je er niet uitkomen kun je ons altijd bereiken. Dan kijken we samen naar een gepaste oplossing!

Kan ik samen met een paar vrienden bij een skischool geplaatst worden?

Vaak is dit wel mogelijk. Zet in je mail met CV en motivatiebrief ook met wie je graag bij een skischool geplaatst wilt worden. Dan gaan wij daarmee aan de slag.

Ik heb al een skischool waar ik kan gaan werken, is dit een probleem?

Dit is hartstikke goed. Onze baangarantie en baanbemiddeling zijn geheel vrijblijvend. Heb jij nou al een skischool gevonden, maar ben je ook aangemeld voor de baangarantie of baanbemiddeling, dan kun je ons even een berichtje sturen met het goede nieuws, zodat wij je geen tweede keer plaatsen bij een andere skischool!

Kan ik, na het behalen van mijn diploma, een jaar wachten voordat ik les ga geven?

Ja dat kan. In principe is jouw Anwärterdiploma altijd geldig, mits je minstens één keer in de drie jaar lesgeeft bij een skischool.

Heb je nog vragen, kijk dan eens bij de veelgestelde vragen of stel ons gerust een vraag. Klik op data en prijzen hieronder om je aan te melden voor een informatiedag of gratis online webinar.