Skip to content

Opleidingsprogramma

Elke dag skiën...

Het programma van een skileraar opleiding is super leuk en leerzaam. Tien dagen lang ben je van ‘s ochtends vroeg tot in de avond met skiën bezig.

  • ’s Ochtends de piste op
  • ‘s Middags theorieles
  • ‘s Avonds studeren en ontspannen

Na elke dag flink geoefend, getraind en geleerd te hebben, vinden op het einde van de opleiding de praktijk en theorie examens plaats. Het is dus erg belangrijk dat je fit en uitgerust aan de opleiding begint om jouw slagingskansen te vergroten!

Praktijk

Als skileraar sta je voor de groep en veel op de piste, hiervoor moet je aan een aantal vaardigheden voldoen. De praktijk bestaat uit je eigen vaardigheden demonstreren, twee basis bochten demonstreren en lesgeven aan je eigen groep.

Praktijk- examen

Eigen vaardigheden: 

Bij het demonstreren van je eigen vaardigheden moet je in de correcte skipostie skiën. Er wordt gelet op dynamiek, ritme en tempo.

Basis bochten: 

Het correct demonstreren van twee basis bochten. Dit zijn twee bochten waar je in de ‘pizza’-punt moet skiën.

Lesgeven

Voor het examen speel je even de skileraar en geef je ongeveer 20-30 minuten les aan je eigen groepje. Je moet de methodische opbouw van het lesprogramma uitleggen en demonstreren. Daarnaast moet je goed opletten waar je je groepje neerzet en welke oefeningen je met ze doet.

Theorie

Als skileraar moet je naast een aantal vaardigheden, ook de juiste kennis in huis hebben om een leuke, leerzame en veilige skiles te organiseren. De theorie van de Anwärter opleiding wordt iedere dag na het skiën gegeven en is volledig in het Duits. De onderdelen van de theorie zijn onder andere;

  • Bewegingsleer
  • Onderwijsleer
  • Materiaalkunde
  • Kinderonderwijs
  • EHBO
  • Beroepskunde
  • Alpinkunde

Techniektraining

Iedere dag ga je aan de slag met het verbeteren van jouw eigen techniek. Om je optimaal voor te bereiden op de praktijkexamens doen we iedere dag een video-analyse. Hierdoor ontvang jij feedback specifiek voor jou.

Kids expert

Bij skiles geven hoort het lesgeven aan kinderen. Deze training is een aanvulling op je Anwärter opleiding, waarin je in een paar dagen alle ins en outs omtrent het lesgeven aan kinderen leert.

Een aantal voordelen hiervan zijn: je zal bij sommige skischolen sneller aangenomen worden, jij en je kinderen halen meer plezier uit de lessen en je krijgt misschien een hoger groepje waar je les aan mag geven.

Masterclass skileraar

Tijdens de Masterclass nodigen wij iemand uit die komt vertellen over het leven in de skileraar wereld, het werk bij de skischool en hoe jij het beste uit jezelf kunt halen als skileraar.

Teambuilding

Tijdens de voorbereidingstraining ga je leuke activiteiten doen met de hele groep. Zo maken we er met z’n allen een onvergetelijke ervaring van.

Online Duits Cursus

Om je goed voor te bereiden hebben wij een Online Duits cursus gemaakt. Lees hier meer..

Wil jij meer weten? Maak dan kennis op een informatiedag of volg een online webinar!

Ski uitrusting

Ski & skistokken

Wij adviseren een all-mountain ski, ongeveer 10-15 cm onder lichaamslengte, die niet super stijf en zwaar is. Op onze informatiedagen kun je meedoen aan een proeftraining en advies krijgen over de juiste ski! Je skistokken moeten niet te lang of kort zijn. In skipositie moeten je ellebogen ongeveer 90 graden zijn. 

Skischoenen

Zorg ervoor dat je eigen skischoenen hebt en dat deze al gevormd zijn naar jouw voeten!

Helm & goggles

Een helm is verplicht tijdens de opleiding. Zorg dat de helm goed past en aansluit op je snowgoggle. 

Zodra je een opleiding hebt geboekt krijg je een complete checklist toegestuurd met nog meer belangrijke materialen om mee te nemen!

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt de Anwärter opleiding?

In slechts tien dagen behaal jij al een Anwärter diploma. Je bent tien dagen lang van ‘s ochtends vroeg tot in de avond bezig met skiën en/of snowboarden, je leert veel eigen skivaardigheden bij als kennis over materialen, skitechnieken en lesgeven. TIP, maak van elke dag een samenvatting over wat er behandeld is, dan hoef je op het einde van de opleiding niet alles in één keer te leren. Het worden dus lange en intensieve dagen. Zorg dan ook dat je uitgerust en fit aan de opleiding begint!

Hoe ziet het opleidingsprogramma eruit?

Iedere dag ga je als eerst de piste op voor praktijktraining. Je oefent dan de basis technieken en verbetert je eigen vaardigheden. Natuurlijk leer je ook hoe je skiles geeft aan beginnende en licht gevorderde skiërs of snowboarders. Na het skiën of snowboarden heb je theorie, hier leer je nog meer over lesgeven, methodiek, didactiek en bewegingsleer. Na de theorie is het diner en in de avond kun je dan de behandelde praktijk en theorie nog bestuderen. Dit kun je zelfstandig of samen doen in de studieruimte, op je slaapkamer of gezellig in de bar. Gedurende de hele opleiding is er begeleiding aanwezig om de praktijk en theorie ook in het Nederlands te behandelen. Ter voorbereiding op het theorie examen is er nog een proefexamen. En voor de praktijk examens geven wij nog een aantal belangrijke tips. Zo ga je goed voorbereid naar de examens toe!

Je hebt 9 dagen training op de piste van 4,5 uur
Je hebt 27 theorie eenheden van 45 minuten

Houd er rekening mee dat een opleidingsprogramma kan verschillen, afhankelijk van het moment in het seizoen, de locatie en natuurlijk speelt het weer een belangrijke rol.

Worden de theorie examens in het Duits afgenomen?

Ja, de gehele opleiding is in het Duits. Daarmee dus ook de theorie examens. Ze letten bij het nakijken niet zozeer op jouw grammatica. Het gaat er vooral om dat je alles weet en begrijpt. Mocht je het antwoord een keer niet weten in het Duits, dan mag je het soms ook nog in het Engels opschrijven. Zolang jouw Ausbilder maar begrijpt wat je opschrijft.

Krijgen we tips en tricks om het voor kinderen en volwassenen zo leuk/leerzaam mogelijk te maken?

Tijdens de opleiding ga je veel oefeningen doen die jij zometeen ook met jouw lesgroepen kunt gaan doen. Ook ga je een dag Kinderunterricht doen. Je gaat dan allemaal oefeningen en spelletjes doen voor kinderen. Als je graag meer oefeningen wilt weten, kun je ons altijd om tips vragen. Als jij de beweging en de techniek goed begrijpt, zou je ook zelf oefeningen kunnen gaan bedenken voor tijdens je eigen lessen.

Heb je nog vragen, kijk dan eens bij de veelgestelde vragen of stel ons gerust een vraag. Klik op data en prijzen hieronder om je aan te melden voor een informatiedag of gratis online webinar.