Skip to content

Werken bij een skischool

Werken als skileraar

Werken als skileraar in Oostenrijk is toch wel één van de leukste baantjes die er is in een wintersportgebied en wat ons betreft, is het het leukste baantje die er is! Je bent de hele dag in de besneeuwde bergen, bezig met je favoriete hobby aan anderen mensen te leren. Na afloop van je skiles ga je zelf nog even een paar rondjes skiën en daarna drink je nog gezellig wat met je collega’s in de après-ski. In veel skigebieden is het zelfs zo dat je met je skilerarenpak ook nog vele kortingen krijgt bij hutjes op de piste en soms is er zelfs speciaal skilerarenbier in de après-ski!

Werktijden

Op zondagochtend worden de groepslessen ingedeeld bij de skischool. Een groepsles wordt vaak voor vijf dagen geboekt en duurt dus tot en met donderdag. Van 10:00 – 12:00 uur is je ochtendles en van 13:00 – 15:00 uur is je middagles. Op vrijdag kun je aangeven of je nog privélessen wilt geven, dan kun je natuurlijk nog wat extra bij verdienen. De zaterdag is de wisseldag in het skidorp, alle gasten gaan weer naar huis toe en de nieuwe gasten reizen weer aan. Op deze dag ben je vrij en kun je lekker de hele dag op de piste knallen met je vrienden en / of collega’s! 

Elke skischool hanteert gedurende het seizoen andere werktijden. Dit verschilt per skigebied en is onder andere afhankelijk hoeveel skileraren er werken bij de skischool.

Woonruimte

De skischool heeft verschillende woonruimtes (een skileraarhuis) voor hun skileraren. Jij krijgt ook een kamer in een skileraarhuis toegewezen waar je samen met een collega op komt te slapen. In de meeste gevallen woon je dus samen met meerdere collega’s en deel je de woonkamer, de keuken en badkamer. Je kunt dit een beetje vergelijken met een studentenhuis, maar dan natuurlijk in een gezellig skidorp midden in de bergen! De meeste skischolen vragen een vergoeding tussen de € 8,- en € 12,- per nacht voor de kamer. Dit wordt van je loon ingehouden, tenzij je zelf een woonruimte organiseert. In dat geval moet je de huur apart betalen en wordt er niets ingehouden van je loon.

Veelgestelde vragen

Verdien je meer als duaalleraar?

Als duaalleraar krijg je niet meer betaald. Je uurloon wordt bepaald op basis van jouw niveau (Anwärter, Landes 1, etc.) en jaren ervaring. Je hebt wel het voordeel van gegarandeerd en afwisselend werk.

Hoeveel verdien ik bij de skischool?

Een belangrijke vraag natuurlijk! Het loon van een startende skileraar of snowboardleraar is, naast je opleidingsniveau, afhankelijk van een aantal andere factoren die kunnen verschillen per skischool en skigebied. Als eerste is je uurloon van belang. Als 1ste jaars Anwärter skileraar of snowboardleraar verdien je op basis van €10,- per uur met een 24-urige werkweek €960,- netto per maand. Indien je je Landes-diploma behaald, zul je ongeveer €12,50 per uur gaan verdienen.

Als tweede is het aantal gewerkte uren in de maand van belang. In het hoogseizoen werk je 6 dagen per week, 4-6 uur per dag, 4 uur per dag groepslessen en je kan vaak nog 1-2 uur per dag privé-lessen geven. In het laagseizoen werk je zeer waarschijnlijk wat minder dagen of wat minder uren per week. Naast deze twee punten spelen je huisvestingskosten ook een belangrijke rol voor wat je over houdt in de maand. Daarnaast kun je ook uitzoeken of er in het skigebied skileraarprijzen gelden om te lunchen en of er skilerarenbier is in de après-ski.

En wat je natuurlijk niet moet vergeten is de onvergetelijke (en dus onbetaalbare) ervaring die je er voor terug krijgt!

Wat kan ik van de woonruimte verwachten bij de skischool?

De skischool verzorgt een woonruimte tegen een vergoeding. De woning of het skilerarenhuis deel je vaak met een aantal of meerdere collega’s. Als je bij een grote skischool komt te werken, dan kunnen er tot wel 50 skileraren in een appartementencomplex wonen. Werk je bij een kleinere skischool, dan krijg je een woonruimte met een aantal collega’s in een Gasthaus. In beide gevallen deel je de algemene ruimtes zoals een huiskamer, keuken en badkamer. Je kunt dit wel een beetje vergelijken met een studenten woning. Maar dan zit je wel in een gezellig wintersport dorpje tussen de bergen!

In sommige gevallen zijn er ook mogelijkheden om een 1-persoonskamer te krijgen. Dit dien je dan aan te geven bij je sollicitatie.

Hoe ziet een werkweek bij de skischool eruit?

Een werkweek bij de skischool start op zondag en duurt tot en met vrijdag. Voor groepslessen werk je 2 x 2 uur per dag, van bijvoorbeeld 10:00 – 12:00 uur en 13:00 – 15:00 uur. Voordat de groepslessen beginnen dien je al aanwezig te zijn om mee te helpen het kinderland op te bouwen, mee te doen aan een skileraren training of snowboardleraren training, sneeuw te scheppen nadat er verse sneeuw is gevallen of met andere klusjes. Ook kun je als Anwärter leraar privélessen geven voor of na de groepslessen en extra bijverdienen. Na afloop van elke werkdag is het belangrijk om je daadwerkelijk gewerkte uren af te melden en te laten ondertekenen!

Elke skischool hanteert eigen werktijden afhankelijk van het seizoen en heeft eigen regels voor aanwezigheid en werkzaamheden. Dit wordt je allemaal uitgelegd zodra je aankomt bij de skischool.

Hoe ziet een seizoen bij de skischool eruit?

Het weer en de ligging spelen een belangrijke rol voor de duur van een winterseizoen van een skischool. Een skigebied tot 2000 meter heeft een aanzienlijk korter seizoen dan een gletschergebied dat tot over de 3000 meter gaat.

Veruit de meeste skischolen en skigebieden bevinden zich bij bergen die tot een hoogte van 2000 – 2500 meter gaan, hier is het seizoen van medio december tot en met medio maart en duurt dus drie maanden. Een seizoen van een skischool bij een gletschergebied kan al starten in herfstvakantie in oktober en gaat door tot en met de meivakantie en duurt dus zes maanden.

Een seizoen bij de skischool bestaat uit verschillende seizoenen:
Voorseizoen of laagseizoen: alle weken voor de kerstvakantie
Hoogseizoen: kerstvakantie, krokusvakantie (is vaak de hele maand februari), pinksteren
Tussenseizoen of laagseizoen: alle weken tussen kerst en krokus
Naseizoen of laagseizoen: alle weken na de krokus (op pinksteren na)

In het hoogseizoen is er voor skileraren vrijwel gegarandeerd werk. In de overige seizoen moet je rekening houden dat er niet altijd even veel werk is.

Wat kan ik van skiles geven verwachten?

Skiles geven is natuurlijk super leuk! Je mag jouw passie over brengen op anderen en je werkt een heel seizoen lang in een prachtige omgeving. In het begin is het natuurlijk nog wel even spannend en wennen, het is natuurlijk allemaal nieuw, ook al ben je zelf al heel vaak op wintersport geweest. Maar als je eenmaal een aantal gasten hebt leren skiën, is de waardering die je daarvoor terugkrijgt onbetaalbaar!

Je kunt verschillende soorten skiles geven, ofwel krijgen van de skischool. Je kunt dit zelf aangeven waar je voorkeur naar toe gaat. De skischool deelt groepen in op verschillende manieren, als eerste wordt er op leeftijdscategoriën ingedeeld, zo kun je lesgeven aan kleine kinderen in het kinderland, aan wat ‘oudere’ kinderen of volwassenen.

Ook het niveau is een belangrijke indeling, als Anwärter skileraar zul je voornamelijk beginners en licht gevorderden skiërs lesgeven. Beginners hebben echt nog helemaal nooit op ski’s gestaan en licht gevorderde skiërs hebben dit al wel eens gedaan, die hoeven dus niet alle eerste stapjes te herhalen. Om gevorderden en vergevorderden les te geven zul je je Landes diploma moeten halen.

Daarnaast zijn er nog twee soorten skiles binnen de skischool. In het begin zul je alleen op groepslessen ingedeeld worden, als blijkt dat je dit goed afgaat, kun je ook privé-lessen toegewezen krijgen. Bij privé-lessen zul jij al wat ervaring moeten hebben in skiles geven.

Bij het geven van skiles gelden een aantal basisprincipes. Zo moet je veel geduld hebben en mensen de tijd geven om te wennen aan de materialen en skitechnieken. Skiën leer je niet in 1 dag en vraagt veel oefening. Ook zul je een leuke, leerzame en afwisselde skiles moeten geven dat voor iedereen geldt. Dit leer je natuurlijk allemaal tijdens een 10-daagse opleiding! Heb jij er al zin in!?

Kan ik met mijn Anwärter ook lesgeven in andere landen?

De Oostenrijkse ‘Anwärter’ wordt wereldwijd erkend als één van de beste opleidingen. Met je Anwärter diploma kun je overal ter wereld aan de slag gaan als skileraar.

Heb je nog vragen, kijk dan eens bij de veelgestelde vragen of stel ons gerust een vraag. Klik op data en prijzen hieronder om je aan te melden voor een informatiedag of gratis online webinar.