fbpx

Skilerares in Australië

BLOG: Werken als skilerares aan de andere kant van de wereld

Skilerares in Australië

Tetje Wassenaar heeft bij ons de skileraar opleiding gevolgd. Na een seizoen gewerkt te hebben in Oostenrijk heeft ze de smaak te pakken gekregen en is naar Australië vertrokken om daar les te gaan geven. Inmiddels heeft ze haar ski Landes 2 en snowboard Anwärter ook gehaald. 

Waarom heb je besloten na je seizoen in Oostenrijk buiten Europa te werken?

Ik heb twee grote passies: skiën en verre reizen. Net zo lang als dat ik skileraar ben, ambieerde ik het idee om ook eens een skiseizoen buiten Oostenrijk of zelfs buiten de Europese grenzen te ervaren. Mogelijk mede geïnspireerd door de verhalen van (oud)collega’s uit mijn eerste seizoen waarvan er regelmatig één ook verder dan Oostenrijk was gekomen. Doe daar nog eens een persoonlijke voorkeur bij voor het ongebruikelijke en sterke drang buiten mijn comfort zone te gaan (want daar ligt je potentie) en het zaadje was geplant. Maar goed, deze plannen groeiden maar niet uit tot iets concreets. Totdat ik een Oostenrijk-seizoen heb moeten missen door een enkelbreuk. Tegen de tijd dat ik zo goed als hersteld was en stond te springen - letterlijk, want dat kon ik toen weer - om weer te gaan skiën was het seizoen helaas zo goed als voorbij. Maar daar liet ik het niet bij. Ik was zwaar gemotiveerd voor een nieuwe uitdaging in de sneeuw. Met dat onvervulde verlangen kon ik me geen betere motivatie wensen. Dit was het moment om naar een alternatief op zoek te gaan, elders! En daarmee mijn twee passies dichterbij elkaar te brengen. Nu was het alleen nog een kwestie van persoonlijke wensen, eisen en mogelijkheden afstrepen. En zo kwam ik in Australië terecht. Kort samengevat: Het nuttige (werk) met het aangename (skiën en reizen) verenigen.

Wat zijn de grote verschillen met Europese skigebieden (pistes, gasten, après-ski, etc.)?

Mijn algehele ervaring met een seizoen in Australië valt in één woord samen te vatten als: anders! Op alle vlakken. Van sollicitatieprocedure tot introductie (met materiaalcheck, knietest, (Australische) code van goed gedrag als je met kinderen werkt, en training hygiënecode omdat je met je kinderen gaat eten). Van skileraren accommodatie tot type collega’s en het hoge retro-gehalte. The ‘weekend warriors’ en met regelmaat gasten die voor het eerst sneeuw zien of kou ervaren. De (strikte) groepsindeling en groepsgrootte. Het afgesloten kinderland met eigen sleeplift en liftpersoneel (zelfs bij de magic carpets). Supportcrew; die zorgen dat alle kinderen een hesje dragen, er altijd zonnebrand voorhanden is en water, maar die ook met de kinderen naar de wc gaan, zodat jij je volledig op jou werk kunt richten. En je spreekt alleen maar Engels!  Lange reistijd naar het skigebied, de lange(re) werktijden, maar betere betaling en wekelijkse uitbetaling! Maar geen après ski waar je dit weer uit kan geven. De “bergen” en hun begroeiing, het klimaat en de sneeuw. De piste gradaties (groen, blauw, dubbel blauw, zwart en dubbel zwart) en niet alleen de liften, maar ook de pistes - ja, elke afzonderlijke afdaling - heeft een naam. De liftticket-checker die tijdens spitsuren ook de liftlijn organiseert, de speciale liftlijn voor de skischool, ongeacht groep of privé, bij iedere lift, maar ook een aparte lijn voor ‘singles’ (vertaald als enkeling en niet als alleenstaand). Überhaupt de hoeveelheid nog aan sleepliften en de stoeltjesliften maar veelal zonder voetenbeugel.

 

Heb jij een vraag over werken buiten Europa? Stel ons deze dan gerust!

Snowsports Nederland is het opleidingsinstituut voor skileraar en snowboardleraar opleidingen.

Word ook baas van de piste!

Neem contact op

facebook_page_plugin