fbpx

5 tips voorbereiding van een skileraar opleiding

BLOG: 5 belangrijke tips hoe je goed aan de opleiding start

Na onze jarenlange ervaring met skileraar opleidingen, hebben wij 5 belangrijke tips samengesteld die jou kunnen helpen om je goed voor te bereiden op de opleiding en om deze natuurlijk in 1 keer te halen. Wij hopen dat je hier alvast extra motivatie uit kunt halen. Mocht je nog vragen hebben, dan kun je ons altijd nog een vraag stellen!

 

1. Conditie

Tijdens de opleiding tot skileraar ben je elke dag intensief bezig met skiën. Je traint om zelf een betere skiër te worden en ook om andere mensen een betere skiër te maken. Jouw lichaam is een belangrijk onderdeel hiervoor, jouw conditie kan dus veel invloed hebben op het plezier dat je hebt en de prestaties die je neerzet tijdens jouw opleiding. Zorg dus dat je lichamelijk fit bent voordat je aan een van de opleidingen begint. Een aantal sporten die wij adviseren om te doen zodat jouw algemene conditie verbeterd, zijn hardlopen, fietsen en zwemmen. Daarnaast kun je thuis ook specifieke oefeningen doen om je goed voor te bereiden op de trainingen. Voorbeelden van deze oefeningen zijn: squads (smalle en brede), core training (plank of handstands), balans oefeningen (op 1 been staan of slackline) en coördinatie training op een trap. Belangrijk is een trainingsschema met een doel te maken. Begin tenmiste 6- 8 weken van te voren. Train 2 x per week tenminste 20-30 minuten op specifieke oefeningen en 2 x per week algemene conditie.  

Natuurlijk kun je ook skitraining van Snowsports Nederland volgen. Zo weet je van te voren al precies wat je kunt verwachten van de verschillende skitechnieken en leer je al verschillende ski-oefeningen voor op de piste. 

2. Acclimatiseren 

De opleidingen van Snowsports Nederland vinden plaats in de besneeuwde bergen. Er wordt van je verwacht dat je fit bij de start van de opleiding klaar staat. Het is dus belangrijk dat je als je weer een jaar niet geskied hebt, je al weer even een aantal bochten heb geskied voor het gevoel. Dat je even kunt wennen aan je materiaal en aan de sneeuw. Ook heeft je lichaam even de tijd nodig om aan de hoogte te wennen, zeker bij opleidingen op de gletscher. Onze ervaring heeft geleerd dat de ideale voorbereiding op een opleiding is om al twee dagen eerder naar het skigebied te komen. Dan kun je al even rustig acclimatiseren en wennen aan dit alles. Snowsports Nederland organiseert dan ook trainingen speciaal voor de skileraar opleiding. Dan kun je al trainen op de onderdelen van de praktijkexamens, gaan we video’s analyseren en bespreken/oefenen we alle skitechnieken, hiermee behaal jij een groot voordeel!

3. Materiaal

Voordat je aan een opleiding begint bij Snowsports Nederland is het belangrijk dat je beschikt over goed materiaal dat bij een skileraar past. Als skileraar is het belangrijk dat je beschikt over de juiste ski’s. Wij adviseren om allround of allmountain ski’s uit te kiezen. Zorg ervoor dat deze 10 á 20 centimeter korter zijn dan je eigen lichaamslengte. Daarnaast moet de ski ongeveer 70-80mm breed zijn onder je skischoen. Wij raden af om freestyle ski’s (twintips), brede freeride ski’s of stijve raceski’s te nemen voor de Anwärter opleiding. Naast goede ski’s en skischoenen, moet je als skileraar ook voor een helm en warme onderkleding zorgen. 

Wij werken samen met VOS Wintersport in Baarn en MK Skiservice in Bilthoven. Hier kun je ski’s, skischoenen en kleding van de beste kwaliteit voor een zeer scherpe prijs scoren. Voor de perfect passende skischoenen, skikleding, snowboards en coole gadgets adviseren wij je om naar MK Skiservice in Bilthoven te gaan. Voor eventuele andere vragen over materiaal kun je altijd contact met ons opnemen.

4. Taal

De Anwärter opleiding is een Oostenrijke beroepsopleiding en wordt dus volledig in het Duits gegeven. Om je goed voor te bereiden op de taal, is het handig om dit alvast te oefenen. Kijk eens naar het Duitse nieuws of kijk eens naar een tekenfilm in het Duits. Naast dat je de taal goed moet kunnen verstaan, zul je ook het een en ander moeten lezen uit het leerboek. Ook zul je wat moeten spreken, denk aan jezelf voorstellen en wat ‘small talk’. En natuurlijk zul je het lesprogramma in het Duits moeten kunnen uitleggen aan je groepje. Als laatste onderdeel van de taal, zul je ook wat moeten schrijven. Dit wordt niet streng beoordeeld op grammatica, maar natuurlijk wel op de inhoud. Om je echt goed voor te bereiden op een aantal specifieke vaktermen, kun je een taalcursus bij Snowsports Nederland boeken. Hier leren we je de belangrijkste dingen die je moet weten over de Duitse/Oostenrijkse taal die tijdens de opleiding aan de pas komen. Daarnaast kun je thuis ook zelf oefenen door de oefeningen in het Snowsports Nederland cursus Duits boek te maken. Deze is te bestellen via onze website.

5. Skiles geven 

Als skileraar ga je jouw passie overbrengen op andere mensen. Jij leert de mensen de basis van het skiën. De waardering en enthousiasme die je krijgt van je leerlingen is ontbetaaldbaar.Maar het kan (zeker in het begin) ook wel even pittig zijn om je eerste skilessen te geven. Daarom hieronder een aantal belangrijke tips om goed ski- snowboardles te geven!

- Bereid je goed voor! Werk je skiles van te voren uit, denk hierbij aan je organisatie, tijdsplanning en welke oefeningen je allemaal wilt doen. Zorg voor een leuke, leerzame en afwisselend programma.

- Wees geduldig en laat je leerlingen zo lang als nodig is oefenen om vertrouwen te krijgen met het materiaal, de oefeningen en de techniek. ‘Übung macht Meister!’

- Geef iedereen in de groep aandacht met positieve feedback, motiveer je gasten met ‘tips & tops’. Doe dit zowel bij de beste, maar ook bij de minste in de groep!

Related Articles

Snowsports Nederland is het opleidingsinstituut voor skileraar en snowboardleraar opleidingen.

Word ook baas van de piste!

Neem contact op

facebook_page_plugin