fbpx

10 tips over skiles geven aan kinderen

BLOG: 10 tips skiles geven aan kinderen

10 tips over skiles geven aan kinderen

Je hebt net je Anwärter gehaald en dan gaat het echte werk beginnen: werken bij een Oostenrijkse skischool. Het geven van je eerste skiles kan best spannend zijn. Natuurlijk heeft de skischool vertelt wat je moet doen, maar zodra je op de eerste zondagochtend een groepje mee krijgt sta je er alleen voor.

Daarom hebben we aan onze leraren gevraagd of ze nog tips hebben voor je eerste lessen als beginnend ski- of snowboardleraar. Wat is handig om mee te nemen? Hoe kan ik het voor mezelf makkelijker maken? Onze ervaringsdeskundigen zijn opgekomen met 10 tips om je eerste skilessen goed door te komen.

1. Blijf rustig

Het kan best druk zijn op de zondagochtend als alle gasten tegelijkertijd aankomen. Honderden kinderen met ouders komen rond dezelfde tijd naar de verzamelplaats waarna ze allemaal moeten worden ingedeeld in een klasje. Je Oostenrijkse collega’s zien er gestrest uit en proberen iedereen naar zijn plek te krijgen. Blijf op dit soort momenten rustig en help mee waar het kan, dit wordt zeer op prijs gesteld door de skischool.

2. Wees voorbereid op onverwachte dingen

Als je werkt in de bergen is er weinig zekerheid. Op elk moment kan de skischool je nodig hebben voor iets anders, krijg je een totaal ander groepje of slaat het weer om en sta je met je groepje tot de knieën in de sneeuw. Wees dus voorbereid op alles!

3. Neem extra spullen mee

Het is geweldig om met kinderen te werken, maar ze letten niet goed op hun spullen. Voor je het weet mist er een handschoentje en kan je niet meer verder. Zorg dus altijd dat je een extra paar handschoenen en bril mee hebt voor het geval er iets kwijt raakt.

4. Zorg voor voldoende gummiberen

Gummiberen kunnen heel belangrijk zijn als je kinderen lesgeeft. Aan het einde van de dag zijn ze best moe en kunnen ze wel wat suiker gebruiken. Daarnaast kun je ze gebruiken als beloning, bijvoorbeeld als ze een oefening goed hebben gedaan. Ze werken ook tegen huilende kinderen. Veel skischolen geven zelf een zakje mee elke week. Pas dan op dat je ze niet allemaal zelf op eet.

5. Neem kauwgom en water mee voor de zware ochtenden

Je bent elke ochtend op de verzamelplaats het uithangbordje van de skischool. Zorg dus dat je er goed uitziet en vrolijk bent. Dit kan lastig zijn als je de avond ervoor iets te lang op de bar bent blijven dansen. Een kauwgompje is het minste wat je kan doen om je gasten in de ochtend niet mee te laten genieten met de Jägermeister van gister.

6. Neem een mueslireep mee

Het kan voorkomen dat je geen tijd hebt om te ontbijten, überhaupt geen ontbijt hebt of je maag simpelweg nog geen ontbijt wil. De lunch is pas om 12 uur, maar binnen die tijd heb je toch echt wat energie nodig. Voor dit soort momenten zijn er mueslirepen uitgevonden om de ergste honger te stillen voordat je kan gaan lunchen.

7. Maak je groepje herkenbaar

Kinderen lopen alle kanten op, waardoor je ze snel kwijt kan raken. Als je je groepje op een of andere manier herkenbaar maakt voor jezelf is het makkelijker om ze bij elkaar te houden. Klem bij iedereen bijvoorbeeld een dennentakje tussen hun skibril en helm en doe het zelf ook, zodat ze jou ook herkennen.

8. Let op bij de skilift

Kinderen in een skilift krijgen blijft lastig. Als je kleine kinderen hebt moet je ze altijd meegeven aan een volwassene. Zijn ze wat groter dan kunnen ze prima zelf de lift in, maar zorg dan wel dat jij als laatste gaat anders raak je ze snel kwijt.

9. Leer wat handige Duitse zinnetjes 

Ouders vragen iedere dag hoe het is gegaan met hun kind en wat jullie die dag hebben gedaan. Zorg dat je wat leuke complimentjes in het Duits kent om iets zinnigs te zeggen over de skikunsten van je Duits sprekende kinderen en niet met een mond vol tanden staat.

10. Zorg voor een onvergetelijke week voor je groepje

Zorg ervoor dat de kinderen van je groepje een geweldige week hebben en pak de ouders een beetje in. Verzin een leuke yel om het groepsgevoel te vergroten. Ouders waarderen je inzet heel erg en misschien levert het aan het einde van de week nog wat extra fooi op!

Snowsports Nederland is het opleidingsinstituut voor skileraar en snowboardleraar opleidingen.

Word ook baas van de piste!

Neem contact op

facebook_page_plugin